Vse slike, ki so vam v pomoč pri pripravi različnih jedi.

GOBJA PAŠTETA / MUSHROOMS PASTE

Pašteta na servirnem krožniku
SLO:
Za približno 10 ljudi potrebuješ:
50 % gob = 50 - 70 dag
30 % piščančjega mesa = 1 hrbet, 2 bedri, lahko tudi do 30 dag piščančjih jeter
20 % čebule = 2 - 3 velike
5 - 10 dag špeha hamburger ali pečen špeh
žlica rdeče paprike
3 dele stroka česna - stisniti
žlica gorčice
žlica majoneze
timijan, poper, sol, žlica začinke, majaron

Čebulo na drobno narežeš in jo na olju prepražiš, da postekleni in postane rjava. Nato dodaš narezan špeh. To potenstaš, dodaš gobe in popražiš, da izpari voda. Na koncu praženja dodaš papriko, česen, timijan, sol, začinko, majaron, poper. To ohladiš.
Meso skuhaš do mehkega, tudi jetra, ki pa jih ne smeš soliti. Potem vse to ohladiš. Ko je meso ohlajeno, ga razkoščičiš in ga narežeš na manjše kose. Dodaš žlico gorčice in majoneze in vse zmešaš.
Obe masi dobro zmešaš skupaj. Nato sesekljaš čimbolj na drobno (Multipraktik). Ohladiš. Na koncu poskusi in po potrebi dodaj začimbe.


ENG:
Ingredients for cca. 10 people:
50 % mushrooms = 50 - 70 dag
30 % chicken meat = 1 back and 2 thighs or 30 dag chicken liver or both
20 % onions = 2 - 3 big onions
5 - 10 dag bacon; "hamburger" or baked bacon
a spoon of red pepper
3 parts of garlic
a spoon of mustard
a spoon of mayonnaise
thyme, pepper, salt, a spoon of spice mixture, marjoram

Fry minceds onion on oil until gold yellow color. Add minced bacon and fry few minutes. Then add mushrooms and fry until they lose water. At the end add red pepper, garlic, thyme, pepper, salt, mixture spice, marjoram. Cool in the refrigerator or in the air.
Cook chicken meat (or liver (don't salt)) until tender. Remove bones of cooled meat and cut to small pieces. Add a spoon of mustard and mayonnaise, and mix.
Mix both parts of the food and cut to very very small pieces (whit machine). At the end add spices to your taste.


PRAŽENE SIROVKE / FRIED SAFFRON MILK-CAP (Lactarius deliciosus, deterrimus, salmonicolor, semisanguifluus)

SLO:
Primerni čas za pripravo je v času rasti sirovk, ker morajo biti le te sveže. Za dve osebi nam zadostuje 400 g sirovk, 1 srednje velika čebula, olje in začimbe.
Sesekljano čebulo popražimo na olju (lahko je tudi mast ali margarina), da zarumeni. Dodamo sveže narezane sirovke (imeti morajo še oranžen mleček) in jih pražimo 5 minut (da izgubijo vodo, ki mora povreti) na zmernem ognju. Med tem jed solimo po okusu, ostalih začimb pa ne priporočam (jed ima tako okus po sirovkah in ne po začimbah).
Jed običajno jemo s kruhom (primerna jed za zajtrk, ne pa za večerjo). Pri kosilu jo lahko ponudimo s krompirjem.
OPOZORILO: Oranžni mleček povzroča podoben efekt kot rdeča pesa, zato bo Vaš urin temno obarvan (krvavo rdeče).

ENG:
Autumn is the best time to make this food, because Saffron Milk-cap is fresh. For two persons you use: 400 g Saffron Milk-cap, one medium onion, oil and spices.
Fry a minced onion on oil (fat and margarine also possible). Fry the onion to gold yellow color. Add cut Saffron Milk-cap (It has orange milk) and fry for five minutes (to lose water) on a light fire. Add salt to your taste, don't add other spices (Food has to taste as mushroom but not as spices).
Food is proper for breakfast with bread but not for supper. For lunch it's good with potatoes.
WARNING: Orange milk in Saffron Milk-cap causes a similar effect as red beet. Your urine can be dark-coloured (blood red).


KONZERVIRANJE GOB V KISU / TO PICKLE MUSHROOMS

Jurčki na servirnem krožniku
SLO:
Gobe očistimo in narežemo na večje kose. Prevremo jih v slani vodi. Vreti morajo vsaj 3 minute. Odlijemo vodo in izperemo pod tekočo hladno vodo.
Kupimo pripravljeni kis za vlaganje in ga razrečimo z vodo v razmerju 1:1 oziroma v razmerju, ki nam najbolj prija (če želimo zelo kisle gobe ga pustimo nerazredčenega). Vodo in kis zavremo in ohladimo.
Kis vlijemo do tretjine v kozarec za vlaganje, nakar začnemo dodajati gobe. Na koncu po potrebi dodajamo kis, tako da so vse gobe potopljene. Vse skupaj trdno zapremo in postavimo v hladno shrambo. Po enem tednu so gobe primerne za uporabo.